Monday, November 9, 2009

MATHEMATICS 1

salam n good day..

erm..aku ni x habis2 dalam kepala otak aku ni asyik pk MATH ja...
aku x tahu la napa aku asyik memeningkan pala aku ni dengan sbjct ni..
actually aku memang minat math n kimia time sek..tapi bila dah masuk u ni..lain plak rasanya..
ntah la aku pun x faham..tapi td final exam paper MATH..aku x leh buat..
aku dah stdy soalan2 lebih kurang soalan final tu..tapi still aku x leh jawab...
stdy bagai nak rakkk...mai final..bukak soalan semua formula lari..aponih??
erm..aku masih x boleh cary MATH kat sini..TOLONG AKU!!!!

aku harap pointer aku untuk MATH ni..cukup2 makan..kalau x hbs aku..repeated la jawabnya..
aku x mau repeated..tapi kalau sem depan ditakdirkana aku boleh repair sbjct ni..aku nak..sbb aku x puas ati x leh jawab final exam td..

erm..sapa leh gtau macam mana nak hafal something..terus letak kat kepala otak ni..aku da masalah dgn sistem penghafalan aku ni...

8 comments:

AreDa said...

kak ada rasa cara nk hafal berkesan ialah
>>masa hafal baca kuat
>>then bayang kan satu cerita untuk hubungkan setiap simbol dlm formula tu..lagi kelakar lg bagos...senang ingt..
>>then lepas tu tulis balik kt kertas lain formula td tanpa lihat..

heheh....idea akak yg x seberapa..

Nadirah said...

ak xdpt tlgla..
sbb ak ngan math mmg musuh kn..hehe

gud luck kt ko..hehe

law said...

mtk maaf atas cdgn yg agak berbeza dgn kwn2 azrol..bg abg math ini bkn jenis subjek yg leh stdy last2 minit..

Cara abg utk mahir adalah semasa dlm kelas..semestinya ada example utk tiap2 tajuk maka masa tu jgak kite perlu paham jln kira dia..

Pas2 kalo xphm tnya..kalo x pon msa wat assg. kna phm..then bla ada test @exam kte wat soklan2 yg hmpir serupa dgn soklan final kite akn ingt mcmne nk wat..nk gna formula mne..

Kalo x..mmg msa revision di bilik leh wat..tp msa msuk dlm exam hall tmbh dgn panicnya..abes ilang formula.. =)

azrul adnan said...

apapun cadangan or pendapat azrul akan praktikan..thanks to abg law n kak adawiyah..nadirah pun..good luck k..

pENcinta SeTIa said...

awk amik subjek ape sebenarnya???
math eh??

saya amik sains dgn pendidikan math, minor kimia..
btol la ape yang LAW cakap tu..
rumus math bukan untuk dihafal tau dik..
jgn la benci math..
bes ape blaja math..
x perlu hafal sgt..

kena pham..
rajin2 wat latihan..
pokoknya...
sama la ape yang LAW cakap..
mmg akak pun wat camtu...

azrul adnan said...

yup math..
owh..awak mesti pandai math..
actually saya x benci math..memang dulu suka sgt kat sbjct ni..tapi semakin hari semakin pudar keminatan tu..huh!!

memang x perlu hafal sgt..
dalam class lectrr ajar saya pun x faham cam na nak bt??
tu yg saya semakin hari semakin hilang NUR kat math ni..apapun saya akan usah di SEM ke 2 nanti..hope aku DEKAN sem depan..amin3x..insyaallah..

pENcinta SeTIa said...

pandai x pandai tu lain kira la..
yg penting minat tu ade..

kalo awk dh minat..
mesti boleh nye..
awk pernah suka math kan..
x mustahil utk awk jd scorer dlm math ni..
math ni senang je kalo kite rajin wat latihan n cuba phmkan btol2...

erm...
kalo x phm dlm klas..
try tny member yg pham..
insyaAllah boleh..

nway, all da bes..
perjalanan awk masih jauh...
gud luck

azrul adnan said...

erm..cam na nak cakap erk..dlm class x ramai yg faham lectrr tu..memang selalu bt latihan tapi yg kuar exam soklan jenis lain plak..x sama macam bt latihan..tu yg memeningkan kepala tu..awak kat upm kan??