Thursday, November 18, 2010

~ Memori Di Bera..

Salam and Good Day

Alhamdulilah..masih lagi diberi nafas..
masih boleh menulis..
masih boleh melihat..
dan masih diberi kesihatan yang baik..

Aidiladha sudahpun berlalu..
tetapi mood raya masih ada..
daging masih banyak di rumah..huhu
makan..jangan tak makan..hihi

Al-Kisahnya..
Tahun ni Sambut Aidiladha a.k.a Raya Haji di negeri orang..
First Time Raya tanpa Family di sisi..
Kalau fikir memang sedih..
tapi jangan la sampai tak fikir lansung kan..huhu..

Jadi,tahun ni aku beraya di Bera,Pahang
kat Felda Sebertak,Bera
Best..sebab tempat tu tenang dan damai je..
jauh dari bandar..yang ada kelapa sawit..huhu..
biasa la..Felda..hihi..

Berbanyak terima kasih kepada insan baru..
sebab dia aku gumbira..
kalau la dia tak ajak beraya ngan dia..
for sure aku raya kat UMP je..huhu..
apa2 pun..thanks a lot
because you and your family sangat2 baik
and sudi menerima diri ini in your family..
tak terbalas jasa2 abg sekeluarga..
hope suatu hari..diri ini dapat balas jasa2 abg sekeluarga..
Insyaallah..mudah2an..

dari UMP ke Kuantan..
(kul 1.30 kuar dari bilik..semangat nak balik..g terminal naik bus UMP..free..huhu)

dari Kuantan ke Temerloh
(hampir 2 jam setengah pastu sampai..kul 7 sampai..terus cari kedai makan untuk berbuka puasa..lps mkn..solat..then ronda2 n pusing2 bandar temerloh tu..cari cc nk lepak..tapi hampeh..ttp plak..huhu..tunggu Gen2 Merah tak sampai2..huhu..akhirnya setelah 4jam di temerloh baru Gen2 Merah muncul..)

dari Temerloh ke Bera
(meneruskan perjalanan ke Felda Sebertak,Bera...with Gen2 and Persona hampir kul 1 pagi rasanya baru sampai..)

after makan malam..borak2..then ZzzzZZzz

keesokannya
pagi2..bangun mandi sunat hari raya..then solat subuh..
lepas tu..siap2 untuk sarapan and ke masjid..
suasana agak biasa ja..
tapi terasa jugak la lainnya beraya di negeri orang..
huhu..dah siap2 kami terus ke masjid..
sampai masjid..orang dah ramai..
meriah betul..ramai jemaah..

balik dari masjid..
planning nak g tengok lembu kena korban..huhu..
tapi insan baru tertido keletihan plak..
so tak jadi r g tengok..
waktu ni..den just main and layan si dania yang cute ni..huhu
thn..fasha(paddler UMP) sms den..dia tanya nak datag beraya umah dia or tak
den jawab nak la..tapi....bla..bla..bla
after a few minutes..Fasha and her mom pun sampai kat umah tu..
aku terus follow dorang pergi beraya..
g raya umah kawan mama fasha..
time ni..da satu moment yang kelakar gila..
kitarorang dah pusing 2x tempat tu..
nak cari umah yang nak beraya tu tak jumpa2..huhu..
at last..jumpa satu group budak2 tengah beraya..
mama fasha pun tahan la sorg budak tu..
and tanya dia...
"dik..umah teres kat blah sini2 kat mana erk??"
budak tu pun menjawab
"ermm..umah teres?? tak tahu la..(sambil menggaru2 kepala)"
kemudian..dia panggil kawan dia..tanya..kwn dia pun tak tahu..
kemudian..kawan dia pun pnggl lagi sorg kwn dia..pun x tahu..
kemudian..kwn kpd kwn dia tu pun pnggil lagi sorg kwn dorang..
sampai semua geng2 dia datang..haha..memang kelakar..sebab semuanya tak tahu umah tu..kui3..
actually..fasha and her mom also still newbie at there..bcoz baru tranfrs dari johor to felda kumai,bera..yang kelakarnya..umah tu bukan umah teres..tapi umah cam umah taman biasa ja..huhu.
time kitaorang dah jumpa umah tu..kitaorang sekali lagi jumpa geng2 bdk tu..
apa yang dorang buat time dorang nmpak keta kitaorang..
dorang lariiiikkk lintang pukang...aduhai..huhu..kelakar gila..
dorang takut kena tanya lagi sekali maybe..huhu..

ringkaskan cerita..
den makan laksa utara kat umah tu..+ kerepek pisang and popia goreng..
terubat kerinduan den nak makan laksa mak den buat..huhu
aftr that..i'm follow them balik umah fasha..
tengok2 tv and borak2..
kemudian sambung makan..huhu..
lunch makan daging kerbau..
that the best moment..huhu..
first time makan daging kerbau..sedapppp..

ringkaskan cerita lagi..
huhu..dh berapa kali ringkas tak ringkas2 lagi,,hahaha..kali ni memang panjang entry aku..
thanks sapa2 yang baca dari mula sampai habis..


balik umah..main dengan dania kjap..thn tido..bcoz that day was raining..huhu..
petang after solat asar..we all makan bihun sup daging korban ramai2..
lepas tu..packing2 nak balik KL dah..

kul 7++ gerak..sampai kul 10++ kot..huhu..
~ that all my memori at bera..sambung beraya di KL..

p/s: sory k..entry kali ni..panjang plak..seronok menulis sampai tak nak behenti..huhu

Memori Di Bera tak akan saya lupakan..
thanks to all..
because very caring and loving me..
i love you all..

4 comments:

maCy said...

nsb bek xduk ump. sekangkang kera dari umah. wawawa

eh sori merepek. daa

law said...

bgus la jika dik enjoy your day...

apik pehe said...

hahaha..bestnyer dia kt kampong deh

azrul adnan said...

hihi..sungguh bertuah..hihi..x pe maCy..

abg law: hope u too enjoy your life..

apik: hihi..kg orang deh..x sama mcm kg sendiri..